FC Axel 1

René Zwamborn (afstandschot)

Mannen, 1, 2e klasse E

25 november 2017 14:30

Voorafgaand aan de wedstrijd vroeg ik trainer Carlos de Jonge wat er vorige week mis was gegaan. Het was een combinatie van factoren, zo zei hij. We waren zeker een uur de bovenliggende partij, maar door pech en het missen van kansen stonden we aan het eind toch met lege handen. Vandaag is Axel de tegenstander, dat een degelijke ploeg is. Ze doen het prima en ook de afgelopen seizoenen draaiden ze bovenin mee. Maar met onze selectie moeten we daar wel wat tegenover kunnen zetten. Erik Janssen viel vorige week verdienstelijk in en verdient een kans. Ook René Zwamborn staat vandaag in de basis, want ook hij laat zien dat hij goed bezig is, in allerlei opzichten.

Ook vroeg ik aanvoerder Michel de Groote waarom wij het altijd zo moeilijk hebben tegen Axel. Zijn antwoord was heel simpel, het is gewoon een goede ploeg. Voetballend hebben ze heel wat in hun mars en fysiek is het ook een sterke ploeg. Maar we verliezen nooit met grote cijfers, het kwartje valt steeds de verkeerde kant op. Laten we hopen dat het kwartje vandaag onze kant op valt.

SSV ging voortvarend van start en supporters die nog even een bakje koffie gingen halen, misten het eerste doelpunt van SSV, dat al in de eerste minuut viel. René, die de bal op de helft van de tegenstander ontving, dribbelde even met de bal, legde hem voor zijn goede voet en liet de doelman van Axel kansloos met een bekeken schot in de uiterste hoek, 1-0.

De gasten uit Axel hadden slechts een minuut nodig om deze dreun te verwerken, want in de tweede minuut had het al langszij kunnen komen. Het was aan doelman Luuk van Gilst te danken dat SSV op voorsprong bleef. De vrije trap, zo'n 5 meter buiten de 16 van SSV, werd van richting veranderd, maar dankzij een katachtige reflex van de doelman van SSV, bleef de stand ongewijzigd.

In de dertiende minuut had Bas Biesterbosch, de topscoorder van SSV, de stand op 2-0 kunnen zetten, maar zijn kopbal, na een vrije trap, ging net voorlangs. Ook in de tweeëntwintigste minuut had SSV de score kunnen verdubbelen, na een vliegensvlugge aanval, opgezet door Thomas Mattheijer, die een prima voorzet afleverde, maar dit keer vond René de doelman op zijn weg.

Even later had Bas opnieuw de voorsprong kunnen verdubbelen. Claude de Smit zette goed door en wist een corner uit het vuur te slepen en via via kreeg Bas de bal, maar opnieuw kopte hij naast. Ook Rick Mulder kon de score naar een hoger plan tillen. Hij strafte bijna slordig balverlies af van Axel, maar zijn schot ging net naast. Een spaarzame aanval van Axel werd door de verdediging van SSV onschadelijk gemaakt. Ook 2 vrije trappen aan de rand van de 16 van SSV waren niet aan de bezoekers besteed. De eerste was een makkelijke prooi voor doelman Luuk, de tweede werd naast gekopt.

De bezoekers uit Zeeuws Vlaanderen voerden voor rust nog een counter uit, maar het resultaat bleef uit. Vlak voor rust deed SSV hetzelfde, maar met een slechtere uitvoering, met hetzelfde resultaat, zodat beide ploegen met een ongewijzigde stand aan de thee konden.

In de tweede helft hetzelfde spelbeeld, SSV dat bleef aanvallen en kansen creëren. Thomas, die opnieuw aan het begin van een mooie aanval stond en opnieuw René vond, maar ook deze keer kopte hij naast. Af en toe deelde Axel wat speldenprikjes uit, maar goede voorzetten of corners waren niet aan hen besteed. Ook een snelle counter leverde de gasten van vandaag niets op. Maar ook de volgende counter die SSV uitvoerde leverde niets op, omdat hij slecht uitgevoerd werd.

Even later wel een mooi uitgevoerde aanval van SSV, waarbij Bas de bal panklaar legde voor Thomas, die de bal recht in de handen van de keeper schoot. In de eenenzeventigste minuut stond Erik aan de basis van een nieuwe aanval van SSV, hij zette René vrij voor de keeper, die razendsnel uit zijn doel was gekomen en zo voorkwam dat René zijn tweede doelpunt maakte. De corner die hij weggaf leverde geen doelpunt op. Even later werd René gewisseld voor Aco Patcovic.

Ongeveer een kwartier voor tijd voerde Axel een van hun spaarzame aanvallen uit, maar Thomas, die zijn verdediging te hulp schoot, kon erger voorkomen. De bezoekers hielden er 2 ingooien aan over en toen de spits van Axel de bal panklaar gelegd kreeg, schoot hij hoog over. Axel leek de druk iets op te voeren, maar ook schietkansen waren niet aan hen besteed.

Aan de andere kant zette Claude een aanval op, wist Aco te vinden, die over het doel van Axel kopte. Ook een corner, genomen door Thomas, leverde niets op. Een minuut later was het Thomas zelf die op doel schoot, maar net aan de verkeerde kant van de paal.

De voorsprong, die al in de eerste minuut tot stand kwam, leverde nog enige spanning op, zeker toen er een scrimmage ontstond in het 16-metergebied van SSV en soms is de beste oplossing de bal blind wegschieten. Zeven minuten voor tijd had Axel de stand gelijk kunnen trekken, na een vrije trap, die de 16 van SSV in werd geslingerd, maar niemand van de bezoekers wist het doel van Luuk te vinden. Vijf minuten voor tijd kreeg SSV nog een vrije trap net buiten de 16 van SSV en het was niet Thomas, maar Perry Bek, die op doel schoot, maar wel over.

Vlak voor tijd probeerde Axel nog een punt mee naar Zeeuws Vlaanderen te nemen, maar de razendsnelle counter leverde de bezoekers niet het gewenste doelpunt op. Ook aan de andere kant werd niet gescoord door Claude, die een prachtige solo niet beloond zag worden. De laatste stuiptrekking van Axel kwam in de extra tijd. De aanval eindigde met een schot op doel, dat naast ging, zodat doelman Luuk niet in actie hoefde te komen.

In de extra tijd werd Jeroen van Avermaete nog ingebracht. Even later probeerde Claude de voorsprong in veilige haven de loodsen toen hij alleen op de doelman van Axel afging, maar laatstgenoemde voorkwam een grotere voorsprong voor SSV. De laatste aanval van de wedstrijd kwam van SSV, maar de slechte voorzet voorkwam een grotere uitslag.

Trainer Carlos was natuurlijk blij met de 3 punten, want dat is goed voor het moraal van de ploeg. De tweede helft was beter dan de eerste helft. We hebben degelijk gespeeld en nauwelijks kansen weggegeven. De hele ploeg stond goed en er werd goed verdedigd. We hadden geluk dat we al zo snel scoorden, maar wel jammer dat het tweede doelpunt uitbleef, want we hebben er genoeg kansen voor gehad.

Perry Bek vond het een heerlijk begin van de wedstrijd met dat vroege doelpunt. We pakten de duels goed op en voetballend waren we goed. Alleen het tweede doelpunt bleef uit. We hebben de nul gehouden en hij vond deze overwinning een teamprestatie.